Upplev vackra Sydafrika

Följ med Reseklubben på en innehållsrik resa genom Sydafrika. Vi börjar i multikulturella Kapstaden där vi bland annat får en guidad tur i den muslimska delen Bo-Kaap. Vi tar också linbanan upp på Taffelberget innan vi åker längs den bedårande vackra kustlinjen mot Godahoppsudden.

Resan tar oss också med på valsafari i vattnet utanför staden Hermanus och till ökenlandskapet i Karoo. Här bor vi i den historiska staden Matjiesfontein som etablerades 1884 som en sista utpost längs järnvägen mot diamantgruvorna i Kimberley. Stadens intressanta museer tar oss med genom Sydafrikas historia.

I Johannesburg upptäcker vi Soweto till fots, äter en traditionell barbeque hemma hos vår guide och besöker Hector Pieterson museet, som handlar om kampen mot apartheid.
Vi ägnar också ett par dagar åt de gröna, böljande landskapen i vindistrikten runt universitetsstaden Stellenbosch. Vi besöker en vingård med ekologisk produktion och här, precis som under hela resan, kan vi njuta av ett av världens bästa kök.

Vårt sydafrikanska äventyr avrundas med safari i Entabeni Safari Conservancy. Här finns en mängd djur, inklusive The Big Five – lejon, leopard, noshörning, buffel och elefant

Resans ciceron Jonas Sandström är bosatt i Kapstaden. Här äger han ett litet fair trade-certifierat hotell och är en uppskattad färdledare.

TILL INTRESSEANMÄLAN

Resplan

Dag 1 Avresa

Dag 2 Kapstaden

När vi har landat åker vi direkt till Kapstaden för att äta en lätt lunch samt bekanta oss med staden. Vi tar linbanan upp på Taffelberget och njuter av den fantastiska utsikten över staden och dess vackra omgivningar. Kapstaden grundades 1652 av Ostindiska Kompaniet, och var inledningsvis tänkt som en provianteringsstation för skeppen på väg till de Holländska kolonierna i ostindiska övärlden. Men stationen växte snart till en stad, och sedan vidare till att bli Kapkolonin. Med detta började en lång tid av utveckling och konflikter i vad som så småningom skulle bli Sydafrika.

Efter incheckning på vårt hotell, som ligger mitt i staden med närhet till shopping, caféer och restauranger, äter vi gemensam välkomstmiddag med inspiration av Afrika.

Dag 3 Kapstaden

På morgonen beger vi oss till den muslimska delen av Kapstaden, Bo-Kaap, för en guidad tur tillsammans med en lokalguide. Här bor ättlingar till de slavar som kom från sydostasien under 1600- och 1700 talet. Idag kallas befolkningen ofta Cape Malay. Vi vandrar runt i kvarter med de typiska färgglada husen, och lär oss om områdets historia, människor och kultur. Turen avslutas med lunch hemma hos vår guide. Naturligtvis bjuds det på en Cape Malay Curry.

På eftermiddagen finns det tid att utforska staden på egen hand. Utbudet är enormt, färdledaren finns till hands för att planera dagen utefter era behov. Förutom shopping i världsklass och lättillgänglig sightseeing med Hop-on, Hop-off bussen kan man besöka någon av parkerna eller museerna i staden. I september 2017 öppnade Zeitz Museum of Contemporary Art Africa, ett spännande konstmuseum med intressanta samlingar och utställningar. Museet är inhyst i en ombyggd spannmålssilo med utsikt över Atlanten i Victoria & Alfred Waterfront. Bara byggnaden i sig gör att museet är väl värt ett besök. Den före detta fängelsön Robben Island är också ett mycket givande utflyktsmål. Denna utflykt bör förbokas innan avresa.

Dag 4 Kapstaden

Idag njuter vi av vacker natur och goda viner. Tidigt på morgonen ger vi oss av emot den mytomspunna Godahoppsudden. Vägen tar oss längs en bedårande vacker kustlinje och vidare in i naturreservatet som täcker stora delar av Kaphalvön. Här kan vi få se både blommande proteor och ett rikt djurliv som inkluderar bla eland, bläsbock, strutsar och babianer. Kaps floraregion är den minsta i världen, men är trots detta världens artrikaste. Bara på Taffelberget finns fler växtarter än i hela Storbritannien! Längs resan kommer vi ha möjlighet att lära oss mer om denna speciella växtlighet, som kallas fynbos.

Vi beger oss sedan till Sydafrikas äldsta vindistrikt, Constantia, och den vackra gården Groot Constantia. Här njuter vi av en god lunch som naturligtvis ackompanjeras av gårdens egna viner. Efter lunchen finns det tid att strosa runt i de historiska omgivningarna. Groot Constantia är Sydafrikas äldsta vingård och etablerades av Simon van der Steel redan 1685. Vintillverkningen fick sedan ett uppsving 1688, då närmare 200 franska hugenotter på flykt från förföljelse av katoliker etablerade sig i Kapkolonin. Området de slog sig ned i fick namnet ”Franska hörnan” – Franschhoek på holländska. Men det var inte förrän efter Apartheids fall som Sydafrika blev en kraft att räkna med på den internationella vinmarknaden. Idag produceras många viner som håller absolut världsklass.

Dag 5 Kapstaden – Hermanus

Efter frukost och utcheckning kör vi vidare österut, mot Sydafrikas valhuvudstad Hermanus. På vägen dit stannar vi till vid en av de största, och en av endast två fastlandsbaserade, kolonierna av afrikanska pingviner, även kallad glasögonpingvin. Här har vi möjlighet att se dessa intressanta djur på nära håll, och i enorma antal – man uppskattar att över 3000 pingviner häckar här! Det finns mindre än 10% av den afrikanska pingvinen kvar jämfört med för 100 år sedan, och den anses idag utrotningshotad. Det uppskattas att om den nuvarande populationsminskningen inte stoppas kommer arten vara utrotad redan om 5 år.

Väl framme i den vackra kuststaden Hermanus väntar en fisk- och skaldjurslunch på Bientangs Cave, har vi tur kan vi redan härifrån få syn på valar till havs. Varje år emigrerar tusentals sydkapare till Sydafrikas södra kust för att föda sina kalvar. De anländer från juni, och stannar sedan kvar upp emot sex månader för att låta kalvarna växa sig starka nog för den långa migrationen till de näringsfyllda vattnen runt Antarktis. Dessa valar kan bli upp till drygt 15 meter långa, och väga över 60 ton. Det är lika mycket som 8 afrikanska elefanter.

På eftermiddagen finns det tid att utforska Hermanus på egen hand. Här finns många fina konstgallerier och trevliga affärer. Det finns också vackra promenadstråk längs kusten och en fin strand för dem som vill sola och bada.

Dag 6 Hermanus

Idag åker vi ut på en valskådningstur med båt. Även om man ibland kan se valar från land i Hermanus, så är det med båt som vi har störst chans att se dessa enorma varelser. Båtarna håller sig till strikta regler som finns till för att skydda valarnas välbefinnande. Men även om båtarna inte får gå för nära, så händer det att en eller flera nyfikna giganter kommer alldeles intill av egen vilja.

Vi packar sedan en picknickkorg och beger oss till ett närliggande naturreservat för en trevlig vandring i långsamt tempo ett par timmar. I Fernkloof Nature Reserve finns sex av de sju endemiska växtfamiljerna inom Kaps floraregion och här finns också över 100 arter av fåglar, däggdjur och reptiler.

Dag 7 Cape Aghulas – De Hoop

Vi fortsätter vår resa längs kusten med ett besök vid Cape Aghulas, Afrikas sydligaste udde. Det är här de två världshaven, Indiska oceanen och Atlanten, möts. Vi stannar till för lunch på något trevligt ställe och kommer fram till naturreservatet De Hoop framåt eftermiddagen.

I De Hoop finns vackra stigar där man kan utforska en väldigt speciell underart av växtligheten fynbos som kallas Renosterveld. Denna växtlighet utgör mindre än 2% av fynbos, och är mycket utrotningshotad. Här finns också en lagun som är klassificerad Ramsar Wetland Site där det finns ett överflöd av fåglar (man har identifierat över 250 arter, och beräknar att närmare 30,000 fåglar finns här samtidigt i högsäsong) samt långsträckta, vita sanddyner längs kusten.

Dag 8 De Hoop

Idag har vi tid att utforska naturreservatet. Djur, växter och fåglar spelar huvudrollen här, och det finns något för alla. Vi gör en gemensam tur på morgonen och de som vill kan sedan fortsätta på egen hand. För de som hellre tar det lugnt finns det ett spa på anläggningen. Vill man äta lunch i det fria går det att beställa en picknickkorg från restaurangen.

Dag 9 Franschhoek och Stellenbosch

Idag tar vi sikte på vindistrikten. Efter en stund lämnar vi de böljande fälten bakom oss, och åker upp i ett område som kallas Overberg som betyder uppe på berget. Här ligger äppelodlingarna tätt, men man framställer också bra viner. Vi tar en paus på mysiga Peregrine farm stall, där man kan handla lokala delikatesser och ta en fika.

Färden går vidare till Franschhoek där franska nybyggare slog sig ned i slutet av 1600-talet och startade Sydafrikas vinmakartradition. Här finns mysiga caféer, fina restauranger och massor av fina butiker. Ni har tid att utforska samt äta lunch innan vi far vidare mot vårt hem för natten i Stellenbosch. Längs vägen stannar vi till för en traditionell vinprovning.

Dag 10 Vindistrikten

Dagen är dedikerad till vin, mat och konst. Vi åker till vingården Spice Route, som byggts upp som en handelsstation inspirerad av kryddhandeln som ostindiska kompaniet bedrev. Här ingår fem valfria provningar: vin, öl, choklad, gin/grappa och charkuterier. Området är stort, med mycket grönområden och lummiga träd som bjuder in till en lugn och skön förmiddag. Vi samlas sedan för lunch, där vi får prova sydafrikansk husmanskost i tapas-tappning.

På eftermiddagen far vi vidare till vingården Spier, där vi går på konstvandring för att utforska den stora den största konstsamlingen i privat ägo i Sydafrika. Vi får också veta mer om hur företaget använder konsten som en faktor i sitt arbete för att förbättra livsvillkoren för människor boende i närliggande kåkstäder.

Dag 11 Stellenbosch – Johannesburg

Efter frukost åker vi till Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad som idag är en livlig universitetsstad. Här går vi på en guidad vandring i det historiska centret, och sedan finns det tid att utforska stadens många affärer, konstgallerier och mysiga caféer.

På eftermiddagen lämnar vi Västra Kapprovinsen bakom oss, och flyger till Johannesburg. Vi bor i den trevliga stadsdelen Rosebank som är en bra utgångspunkt för att utforska Johannesburg.

Dag 12 Johannesburg

Idag utforskar vi en annan del av Sydafrikas historia genom en promenad tillsammans med lokalguide i Soweto, där vi träffar människor och lär oss mer om det dagliga livet i en kåkstad. Vi äter en traditionell lunch hos värden och hans svenska fru som driver ett vandrarhem här.

På eftermiddagen besöker vi Hector Pieterson-museet, som handlar om kampen mot apartheid. Vi besöker också Vilakazi Street, den enda gatan i världen där två fredspristagare har bott (Desmond Tutu och Nelson Mandela).

1886 hittade George Harrison guld på Langlaagte gård. Det skulle senare visa sig att detta var en av de rikaste guldfyndigheterna i världen. Det var från guldrushen som följde som staden Johannesburg växte fram. Redan tidigt skapade man bostäder åt svarta arbetare utanför staden, och detta lade grunden till Sydafrikas kåkstäder. Men det var när Apartheid lagstiftades och tusentals svarta tvångsförflyttades som Soweto växte mest. Idag är det mer eller mindre en egen stad, med närmare en miljon invånare.

Dag 13 Entabeni Safari Conservancy

Nu är det dags för safari! Vi åker några timmar norrut till Entabeni Safari Conservancy som ligger i området Waterberg som är klassat som världsnaturarv. Här bor vi i på en lodge med rum belägna på en bergskant med fantastisk utsikt över ravinen. Från lodgen har vi också utsikt över en platå där zebror, antiloper och noshörning ofta samlas.

I Entabeni finns en mängd djur, inklusive The Big Five, det vill säga lejon, leopard, noshörning, buffel och elefant. Naturen är varierad och det finns ett rikt fågelliv. Efter lunch bär det av på safari i öppna bilar, och vi njuter av solnedgången i Afrikas vildmark. Om vädret är med oss äter vi kvällens avskedsmiddag under bar himmel för att kunna njuta av den fantastiska stjärnhimlen.

Dag 14 Entabeni Safari Conservancy

Idag åker vi ut på två safariturer En tidigt på morgonen för att möta soluppgången och ännu en på eftermiddagen. Tiden däremellan kan fördrivas med att ta ett dopp i poolen, koppla av i skuggan med en bok eller spana efter djur från verandan.

Dag 15 Hemresa

Efter ännu en morgonsafari och frukost styr vi nu mot Johannesburgs flygplats för hemfärd. Förhoppningsvis är både väskor, kameror och sinne fyllda av Sydafrikas rikedomar!

Dag 16 Hemkomst

 

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor