Storslagen safari i Botswana

31 MARS–11 april 2021 • 12 DAGAR

Följ med ciceron Niklas Kämpargård till Botswana för safari i världsklass.

Färden går med fyrhjulsdrivna safarifordon från Maun till Kasane och avrundas med ett par dagar vid de magnifika Victoriafallen. Safari blir det i Okavangodeltat, Savute och Chobe, områden med stor artrikedom av lejon, elefant, flodhäst, zebra, giraff och en mängd olika antiloparter. De utrotningshotade vildhundarna strövar här och vi har goda chanser att träffa på den skygga leoparden.

Att tälta i Okavangodeltat är som att uppleva Afrika på riktigt, långt innan nationalparkerna blev inhägnade på stora delar av kontinenten. Här strövar fortfarande alla vilda djur helt fritt och safaridagarna bjuder på riktigt nära möten med vilda djur. När vi kommer fram till vårt läger har tälten redan rests och tältsängarna bäddats med madrass, täcke och kudde. Med oss finns även en enkel dusch och toalett.

Vi vaknar tidigt, tar en kopp kaffe i gryningen innan vi ger oss ut på dagens första safari. På kvällen samlas vi under stjärnhimlen vid dukat
bord med levande ljus och delar dagens händelser
med varandra – en svårslagen upplevelse.

Dagsprogram

Dag 1

Avresa

Dag 2

Maun. Ankomst till Maun tidig eftermiddag. Vi åker till vår tältlodge för natten som ligger utanför staden. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag och förbereder oss inför vårt safariäventyr genom Botswana.

Under färden genom Botswana åker vi i fyrhjulsdrivna safaribilar där sidorna kan öppnas helt för att få bästa sikt och känsla när vi är ute på safari. När vi transporteras mellan områdena stänger vi igen sidorna för att få det lite bekvämare. Med oss har vi erfarna safariguider som också är våra chaufförer. De vet exakt vad de ska titta efter för att spåra och hitta de djur vi vill se under safarin.

Dag 3

Moremi, Okavangodeltat. Idag bär det av! På morgonen hoppar vi in i safaribilarna och beger oss mot Moremi Game Reserve i Okavangodeltat. På väg till campingplatsen åker vi på vår första safaritur. Med oss har vi en följebil med all campingutrustning. De åker i förväg för att börja färdigställa vårt läger för de närmsta två nätterna. När vi kommer fram till vårt läger har tälten redan rests och tältsängarna bäddats med madrass, täcke och kudde. Med oss finns även en enkel dusch och toalett. All mat lagas av guiderna och assisterna som är med under resan. Vatten, kaffe och te finns att tillgå i lägret, det vi behöver tänka på att ha med oss är övrig dryck. Det provianterar vi innan vi ger oss av.

På en resa som denna kan mycket oförutsett hända, det är en del av äventyret. Men om allt går som planerat är vi framme vid campingplatsen för en sen lunch. På eftermiddagen ger vi oss ut för den första ordentliga safarituren i Moremis naturreservat som ligger i de centrala och östra delarna av Okavangodeltat. Naturreservatet grundades redan 1963 av lokalbefolkningen då de bevittnade hur oreglerad jakt och boskapshållning utarmade djurlivet och naturen. Det här är den enda delen av deltat som formellt är skyddad och har därför stor betydelse.

Dag 4

Moremi, Okavangodeltat. Vi vaknar i gryningen och tar en morgonkaffe samtidigt som vi tar in lukterna och ljuden från vildmarken. Sedan är vi redo att starta dagen och börjar med en kanottur på deltat. Att ljudlöst glida fram nära vattenytan i en traditionell mokoro är en speciell och fridfull upplevelse. Det ger ett helt annat perspektiv än från safaribilen och kanske kommer ett och annat djur ner till vattnet för att dricka.

Resten av dagen tillbringar vi ute på safari. I Moremi har vi stora chanser att bland mycket annat se leopard, lejon, giraff, krokodil, flodhäst och olika antiloparter.

Dag 5

Savuti. Färden går vidare norrut, mot Savuti, genom det vackra landskapet vid Khwaifloden för att fortsätta över sandåsen in till Savuti. Området har en mycket hög koncentration av vilda djur vilket bäddar för utmärkt safari. Här finns också en stor lejonflock som har specialiserat sig på att jaga elefanter som kommer för att dricka vid något av vattenhålen. Något som kräver samarbete, uthållighet och enorm styrka hos lejonen.

Vattentillförseln till Savutikanalen är något av ett mysterium. Kanalen är en torrlagd flodbädd som under perioder plötsligt fylls med vatten. Vissa perioder skapar den även översvämningar vilket gör att Savuti förvandlas till våtmark. Fram till 1957 var kanalen helt torrlagd för att sedan vara vattenfylld fram till 1966. Senaste perioden det fanns vatten i kanalen var mellan 2010 och 2016.

Dag 6

Savuti. Hela dagen ägnar vi åt safari. Antingen tar vi med oss lunchpaket och stannar ute hela dagen eller så åker vi tillbaka till lägret mitt på dagen för lite vila. I Savuti ser vi oftast mycket djur men inte så många safaribilar, något som bäddar för riktigt bra safari.

I Botswana finns cirka en tredjedel av Afrikas kvarvarande vildhundsbestånd och Savuti är ett av de områden där man har bäst chans att se dem. Vildhundarna är utrotningshotade och lever i flockar med mellan tio och fyrtio individer. De är effektiva jägare och att se dem jaga är en fascinerande upplevelse. Förutom vildhundar är Savuti också känt för sina lejon och sitt stora bestånd av fläckig hyena. Att åka på safari här är en upplevelse utöver det vanliga.

Dag 7

Chobe nationalpark.  Det är dags att åka vidare norrut mot den sista safaridestinationen på resan. Eftersom större delen av resan går genom nationalparken kommer vi troligtvis se djur längs vägen vilket gör delar av färden till safari. Om det inte dyker upp så mycket intressant så vi kommer fram tidig eftermiddag hinner vi med en safaritur i omgivningarna istället innan middagen.

Nationalparken där vi ska tillbringa de närmsta dagarna har fått sitt namn efter floden Chobe som utgör en del av gränsen mellan Botswana och Namibia. Campingplatsen ligger i närheten av floden och vi kommer säkerligen höra flodhästarnas karaktäristiska läte genom tältduken när det är dags att sova.

Dag 8

Chobe nationalpark. Chobe är känt för sina stora hjordar av elefanter och bufflar. Här finns också gott om giraff, hyena, zebra, lejon, vårtsvin, flodhäst, krokodil, leguan och olika antiloparter som gnu, impala och kudu. Med hjälp av guiderna finns det chans att få syn på de för Chobe mer sällsynta rovdjuren gepard, leopard och vildhund. Under dagen utforskar vi området både med safaribilarna och med båt på Chobefloden. Elefanter brukar tycka om att gå ner och bada i floden framåt eftermiddagen. Att få se elefantungarna leka i vattnet är ett riktigt skådespel.

Dag 9

Chobe nationalpark & Victoria Falls. Vi åker på en sista safaritur på morgonen. Kanske är det något särskilt djur vi gärna vill se som vi letar efter. Efter lunch säger vi hej då till våra safariguider för att åka vidare in i Zimbabwe.

Victoria Falls delar tillsammans med sin systerstad Livingstone i Zambia en av världens mest kända sevärdheter, de mäktiga Victoriafallen. Dr Livingstone har spelat en stor roll för hela södra Afrika. När han färdades längs Zambezifloden kom han som första utlänning hit till fallen 1855 och namngav dem då efter den brittiska drottningen Victoria.

Dag 10

Victoria Falls. Efter frukost beger vi oss iväg till de dundrande Victoriafallen. Den här tiden på året, precis efter regnperioden, är det som mest vatten i fallen. Det är en mäktig upplevelse att gå längs stigen utmed ravinen där vattnet med oerhörd kraft störtar ner. En regnponcho och något vattentätt för att skydda kameran är nödvändigt att ha med. Victoriafallen är varken världens högsta eller världens bredast vattenfall. Ändå brukar det räknas som världens största vattenfall baserat på sin kombinerade bredd, 1 708 meter, och sin höjd, 108 meter, vilket bildar världens största fallande vattenmassa.

På eftermiddagen finns tid för egna aktiviteter. Det finns en uppsjö av saker att göra i och runt Victoria Falls. Exempelvis kan man ta en helikoptertur för att se fallen från ovan, åka på forsränning på Zambezi eller hoppa bungyjump från bron mellan Zambia och Zimbabwe. Om man föredrar något lugnare är afternoon tea på anrika Victoria Falls Hotel ett utmärkt alternativ. På kvällen går vi ut och äter gemensam avskedsmiddag.

Dag 11

Victoria Falls & hemresa. På morgonen tar de som vill en promenad i stan innan det är dags att åka till flygplatsen. Vid lunchtid går flyget som tar oss hem igen.

Dag 12

Hemkomst

Niklas Kämpargård är vår ciceron

Resans ciceron Niklas Kämpargård är naturfotograf och författare med stor erfarenhet från södra Afrika.

Jag är intresserad av den här resan och vill ha mer information om hur jag bokar.

Jag tar gärna emot information och erbjudanden från Vi Media AB

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor