Vår granne Ryssland

12–28 juli 2022

Reseklubben gör en helt unik historisk resa genom Finlands svenskbygder och Karelen till Vita havet med det märkliga Solovetskijklostret, inte långt från den gamla handelsstaden Archangelsk. Därifrån vidare norrut till Murmansk och in i norska Finnmark.

Längs resvägen finns åtskilliga minnesmärken från de gränsstrider som utspelats mellan Sverige, Finland, Norge och Ryssland. Men ännu tydligare spår av det kulturella utbyte och den betydande handel som bedrivits mellan grannländerna i norr, inte minst längs den arktiska kusten som vi upplever på Hurtigruten mellan Kirkenes och Tromsö, som är resans slutmål.

Som ciceron med starka personliga kopplingar till Finland och Ryssland, sätter Malcolm Dixelius berättelsen om Sverige, Finland och nordvästra Ryssland i ett brett historiskt perspektiv fram till våra dagar: ”Den som inte är rädd för att utmana sina egna förutfattade meningar kommer att upptäcka att dagens Ryssland på många sätt är närmare oss än vi tror, säger han.

Program

Malcolm Dixelius är vår ciceron

Malcolm Dixelius är journalist, författare och dokumentärfilmare med Ryssland och Östeuropa som främsta intresse. Han var SVT:s Moskvakorrespondent 1979-84 samt 1990-94 och brinner för att dela med sig av sin kunskap om både historia och nutid.

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor