Skaldernas och konstnärernas Värmland

10–13 AUGUSTI (nyinsatt) SAMT19–22 AUGUSTI (fullbokad) 2021

Under några innehållsrika sensommardagar reser vi i vackra Fryksdalen och angränsande socknar där vi bland annat besöker Selma Lagerlöfs Mårbacka, Geijersgården, Rottneros och Rackstadsmuseet i Arvika. 

I Karlstad ser vi Värmlands museum och Lars Lerins stämningsmättade akvareller på Sandgrund. På Alma Löv museum träffar vi det omtalade konstnärsparet Karin och Marc Broos. Marc introducerar oss till sommarutställningen med svensk och internationell samtidskonst och Karin tar oss med till sin ateljé och berättar om sitt konstnärskap.

Det bästa av dagens konsthantverk och linneväv ser vi på Arvika konsthantverk och Klässbols linneväveri. Sommarens teaterhändelse är Körkarlen av Selma Lagerlöf som vi ser på Västanå teater, där teaterdirektören och regissören Leif Stinnerbom tar ett glas vin med oss och ger en introduktion till föreställningen.

Vid fridfulla Lillsjöns strand besöker vi Gräsmarks kyrka med den store kyrkomålaren Erik Jonæus magnifika takmålning över Yttersta domen. Här träffar vi litteraturforskaren Enel Mellberg som berättar om Selma Lagerlöf.

Vi bor med halvpension på klassiska Ulvsby herrgård, känt som Länsmansgården i Gösta Berlings saga, vackert beläget vid Frykens strand utanför Sunne.

Resans ciceron är Hans Lepp, konsthistoriker och kulturråd som spenderade mycket av barndomen i Värmland där hans morfar var länsjägmästare och bland annat skötte om Selma Lagerlöfs skog.

Hans Lepp är resans ciceron

Resans ciceron är Hans Lepp, flitigt anlitad talare och Baltikumexpert, som varit verksam som kulturråd, konsthistoriker, diplomat och som var Sveriges första kulturattaché i Estland.

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor