Orkidépraktens Öland

2–4 JUNI 2023

En färgsprakande naturresa till orkidéernas och fåglarnas Öland, mitt i den vackraste försommarens tid, med biologen och författaren Pav Johnsson som ciceron.

Ölands kalkstensberggrund har skapat förutsättning för den unika floran och inte minst för orkidéer. Samma dag som Carl von Linné landsteg ön år 1741 skrev han att ”Ölands strand hade vi knappt rört, förrän vi märkte detta land var helt annorledes än de andra Sveriges provinser”.  
Runt Färjestaden hittade Linné omgående en för honom helt ny växt i form av orkidén göknycklar. Och fler sorter skulle det bli.

Idag är just göknycklar en av Europas snabbast minskande arter, men på sina platser på Öland håller den ännu ställningarna. Den inleder blomningen redan ”innan göken anlänt” och blir föremål för vårt allra första stopp efter Ölandsbron. Därefter följer en kavalkad av orkidéupplevelser.

På Öland finns nästan två tredjedelar av landets arter och vi reser när vi har chans att se så många arter som möjligt i blom – den bästa tiden att uppleva Ölands orkidéprakt, men även fågelsången, insektsfaunan och de världsunika alvarmiljöernas blomning.

Möten med så skiftande växter och djur som ölandssolvända, alvarmalört, långbensgroda och halsbandsflugsnappare väntar oss!

Program

Pav Johnsson är resans ciceron

Ciceron på resan är Pav Johnsson, biolog och författare som 2019 blev utsedd till Årets ölänning för sitt engagemang och kunskap med vilket han arbetar för att synliggöra öns värdefulla natur.

Jag är intresserad av den här resan och vill ha mer information om hur jag bokar.

Jag vill ha information, erbjudanden och inspiration från Vi och Reseklubben. Läs vår integritetspolicy här

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor