Naturresa till vackra Costa Rica

Följ med Rese­klubben på en enastående rundresa i Costa Rica. Under två veckor utforskar vi landet som är ett el­dorado för alla med minsta naturintresse. Resan leds av en svensk biolog.

En av flera höjdpunkter är vackra nationalparken Corcovado på Osahalvön, som enligt National Geographic är värl­dens rikaste plats för biologisk mångfald. Här finns bland annat landets största bestånd av tapirer, jaguarer och röda aror.

En annan höjdpunkt är de vackra stränderna, korallreven och det rika marina livet på ön Isla del Caño. Här har den som vill snorkla möjlighet att se delfiner, mantor och havssköldpaddor.’

Den innehållsrika resan tar oss upp i Costa Ricas berg där vi ser naturtypen páramo med sin karga karaktär av gräs­ och buskstäpp. Lite längre ner tar moln­skogen vid och i San Gerardo de Dota har vi stora chanser att se mycket fågel, bland andra färgglada quetzaler och tukaner.

Vi besöker även en kaffe­gård där vi lär oss om landets kaffepro­duktion.

Resan avslutas med varma källor och promenad i tropisk torrskog i Rincón de la Vieja.

TILL INTRESSEANMÄLAN

Resplan

Dag 1 Till San José

Flyg till Costa Ricas huvudstad San José. Transfer till ett bekvämt hotell i staden.

Dag 2 San José

På morgonen promenerar ned mot en trevlig gågata och några parker för att se lite av staden. Under vår stadspromenad ger en costarikan som kan mycket om samhällsfrågor sin syn på varför landet inte har haft armé sedan år 1948 och varför det är ett av Latinamerikas mest jämställda. Kommer ni ihåg att Óscar Arias Sánchez från Costa Rica vann Nobels fredspris år 1997 efter att ha hjälpt till med fredsförhandlingar i regionen? Under vår stadspromenad besöker vi också Nationalmuseet.

Dag 3 Rincón de la Vieja

Färd norrut mot regionen Guanacaste som präglas av tropiska torrskogar och betesmarker och som ofta benämns som Costa Ricas kulturella hjärta. Det finns en del trevliga byar och platser som är kul att uppleva och det känns lite som att komma till ett annat land. Denna resa tar oss till områden med olika naturområden och detta är den del i landet där det just finns torrare områden och härav en annan typ av djur- och växtliv. Själva lodgen där vi ska bo i två nätter ligger i ett vackert naturområde nära nationalparken Rincón de la Vieja.

Under dagen kommer vi även till Centro Rescate Las Pumas som är ett centrum för tillfångatagna djur såsom pumor och jaguarer. Vissa av dem har man lyckats få ut igen i det vilda och andra får leva sitt liv i fångenskap. År 1959 flyttade det schweiziska paret Werner Hagnauer och Lilly Bodmer de Hagnauer till haciendan La Pacífica. År 1989 beslöt de att en del av den stora marken skulle bli till ett centrum för djur som hade hamnat i fångenskap, Centro Rescate las Pumas. En del av djuren kan återinföras i naturen medan andra får vara kvar i detta område. Här får vi lära oss om skydd av tropiska djur i Costa Rica och handel med djur; hur myndigheter och enskilda organisationer arbetar med detta.

Dag 4 Rincón de la Vieja

Idag kommer vi vara i nationalparken Rincón de la Vieja större delar av dagen och göra en vandring på ca 3,5 kilometer. Precis där den plana torra terrängen möter berget byts den ockrafärgade terrängen mot skog. Här kan vi på nära håll se små lerfumaroler ”Mudpots” bubbla och ryka. Början av stigen är frodig och i kuperad terräng med en grön vegetation som efter hand går över i en öppen terräng och vackra vyer. Här finns över 200 fågelarter och en mängd olika djurarter.

På eftermiddagen valfri aktivitet beroende på om man föredrar varmt eller kallt vatten. Färdledaren har kvällen innan frågat vad man önskar. Man kan välja mellan de varma källorna i Rio Negro eller vattenfallen Cangreja eller Oropendola (döpt efter den vackra fågelartsfamiljen oropendolar).

Dag 5 Carara

Under dagen åker vi sydväst till en lodge som ligger intill nationalparken Carara. Den ligger precis mellan torrskogarna och betesmarkerna i norr och de frodiga regnskogarna längre söderut och har härav djurliv från båda delarna.
Under eftermiddagen går vi på hängbroar uppe i träden för att uppleva mycket av det djurliv som finns i Carara. Idag eller följande dag kommer vi även besöker bron vid floden Tárcoles för att se mängder av gigantiska spetskrokodiler längs med flodbäddarna. Vid skymning brukar man också kunna se röda aror som flyger från Carara till mangroveskogarna strax västerut.

Dag 6 Carara

Idag ska vi färdas söderut med motorbåt på floden. Här tar mangroveskogar vid och vi upplever fenomenal fågelskådning och förmodligen även en hel del ormar och annat spännande.

Utflykt in i nationalparken Carara där det finns enorm mångfald av träd, 239 fågelarter och många spännande djurarter såsom oceloter och jättemyrslokar. Oceloter är väldigt skygga.

Dag 7 Nationalparken Manuel Antonio och Sierpe

Färd långt söderut längs med en kustväg så vi delvis ser havet på höger sida om bussen. Vårt första stopp blir nationalparken Manuel Antonio där vi ska utforska parkens spännande djurliv. Själva parken består av undersköna vita stränder och ovanliggande tropiska skogar. I skogarna finns 109 arter däggdjur och 184 fågelarter. Den är bara 1983 hektar stor men inrymmer så många olika arter däggdjur! För de som vill finns det också möjlighet att ta ett dopp i havet.

Vi stannar även till för att äta en typisk lunch. Flera av oss kanske väljer en stadig ”casado” som ofta består av ris som är smaksatt med lök, vitlök och paprika och goda bönor (varför är det så svårt att göra så goda bönor i Sverige?), sallad, stekt kokbanan (mogen, söt sådan), kött eller fisk, sallad och tortilla. Maten i Costa Rica brukar vara välsmakande med fina råvaror.

Vi anländer vid middagstid till den sömniga byn Sierpe. På andra sidan Sierpefloden börjar Osahalvön. Vi tar in på enklare hotell för just denna natt.

Dag 8 Osahalvön

På morgonen åker vi båt in i nationalparken Humedal Nacional Térraba Sierpe. Det är det största mangroveträsket i Costa Rica och består av 14637 hektar mangroveträsk och floder som översvämmas av tidvatten. Här finns gott om kajmaner, ödlor, hägrar och ormar såsom boaormen men vi sitter tryggt i båten och upplever ännu ett annorlunda ekosystem med fantastiskt djurliv. Mangroveskogar/mangroveträsk är väldigt viktiga eftersom fiskar skyddas av mangroveträdens rötter som går ned i vattnet, växer till, och sedan kan simma ut i större vatten.

Färden fortsätter genom den vackra Sierpefloden mellan stränder och mangroveskog och ut till det blåa havet för att där fortsätta längre söderut till bukten Drake. Den är uppkallad efter piraten Francis Drake som man tror verkade här en tid (Sir Francis Drake som engelsmännen inte ansåg vara en pirat).

Vi bor på ett lokalägt hotell och som har fantastisk utsikt över havet och är strategiskt beläget, en bra bit från där de andra hotellen ligger men nära nog så att vi kan promenera till byn för att uppleva denna någon sen eftermiddag. Här ska vi bo i fyra nätter och detta kommer nog vara resans höjdpunkt. På eftermiddagen promenerar vi längs med en stig till en avsides strand och njuter av härliga bad.

Dag 9 Osahalvön och nationalparken Corcovado

Osahalvön ligger geografiskt sett avsides från större städer och mycket annat i Costa Rica och nationalparken Corcovado grundades redan år 1975, vilket gjorde att skogsavverkningen inte blev stor och att djurlivet fick utvecklas positivt.
Tidigt på morgonen åker vi en fin båtfärd till Corcovado som National Geographic benämnde som den mest biologiskt intensiva platsen på jorden vad gäller diversitet. Här finns orörda stränder och ovanliggande grön tropisk skog som ibland skjuter upp i höjden.

Här finns landets största återstående bestånd av tapirer, jaguarer och röda aror och när vår reseproducent besökte nationalparken såg han en centralamerikansk tapir på nära håll och en mängd andra djur. Det finns exempelvis 140 däggdjursarter, 46 arter grodor, 71 reptiler och nära 400 fågelarter.

Vi gör en längre skogsvandring i plan och ibland kuperad terräng och äter medhavd lunch. Andra intressanta djurarter: den sällsynta harpyjan, spetskrokodiler, glasögonkajmaner, ozeloter, pumor, margaykatter, Costa Ricas fyra aparter (kapucinapa, rödryggad dödskalleapa, mantelvrålapa och röd spindelapa), pekarsvin, brunstrupig tretåig sengångare, rödögd bladgroda, Hoffmanns tvåtåiga sengångare, silkesmyrslok och nordlig tamandua.
På eftermiddagen när vi åker tillbaka till hotellet har vi chans att se delfiner.

Dag 10 Osahalvön och Isla del Caño

Idag åker vi rakt ut i havet till ön Isla del Caño. Även denna är en nationalpark. Här finns vackra stränder, korallrev och ett rikt marint djurliv. För de som inte bara vill njuta av härliga stränder och promenader kan man snorkla och det finns möjlighet att se delfiner, mantor och havsköldpaddor och många olika fiskarter. Även här fanns diquiskulturen med deras stensfärer. Diquiskulturen
varade mellan år 700-1530 e.K.r. och var inriktad av att ta vara på den rikedom som fanns i och omkring områdets floder. De största monolitiska basaltkloten är 2,6 meter i diameter.

Dag 11 Osahalvön

Idag kan ni göra saker på egen hand eller följa med färdledaren och lokal guide på utflykt till en annan del av nationalparken Corcovado eller till naturområdet Río Claro. Det finns också en mängd extra aktiviteter man kan boka in på plats genom vår färdledare såsom organiserad ridtur, fiskeutflykt eller dykning (för er med dykcertifikat).

Dag 12 Copey de Dota

Vi åker tillbaka med båt till Sierpe och sedan med buss norrut mot fina berg och djupa dalar. Vi besöker stenskulpturerna av diquiskulturen vid Finca 6 i Diquis Delta.

Det är verkligen en skiftande färd på många sätt, det är först platta kustmarker som sedan övergår till tropiska skogar, odlingsfält längs med berg och sedan via kargare bergstrakter tills vi kommer fram till Copey de Dota, där om vi har tur kan se praktquetzalfågeln som är Guatemalas nationalfågel. Denna fågel med mjuk och färggrann fjäderdräkt kan bli 40 centimeter hög men hanen har en svans som kan bli 65 cm lång. Oavsett om man är fågelskådare eller inte blir fåglar i Costa Rica något som är svårt att inte fascineras av.

Själva dalen Copey de Dota ligger inbäddad av den frodigaste grönskan av molnregnskog och med fina vattendrag. Här kan vi verkligen njuta av lugnet och den fantastiska omgivningen.

Under dagen stannar vi också till vid en páramo; som är en gräs- och buskstäpp på ca 3300 meters höjd. Härifrån har vi en fantastisk vy ned mot Stilla Havet om vädret tillåter. Vi lär oss också om djur- och växtligheten i páramon. Ännu ett varierande naturinslag i denna omfångsrika naturresa!

Dag 13 Copey de Dota och Turrialba

På morgonen går vi upp tidigt för att gå ut i skogen för att höra skönsjungande fåglar och för en chans att se praktquetzalfågeln, andra typer av trogoner (fågeltyp) och smaragdtukanetten (en slags tukan). Vi promenerar också på stigar nära hotellet och provar på tropiska frukter.
Norr om Copey de Dota ligger Turrialba och efter ca två timmars resa ankommer vi till lodgen där vi ska bo en natt. Den har en fin utsikt över odlingsmarker och skogsområden och nära nationalmomumentet Guayabo och vulkanen Turrialba.

Dag 14 Guayabo och San José

På förmiddagen kommer vi till nationalparken Guayabo som är Costa Ricas viktigaste arkeologiska plats där vi lär oss om den 3000 åriga kulturen som byggde en välordnad stad med 10.000 invånare. De idkade handel med orter ända bort till Ecuador. Den arkeologiska parken och den intilliggande skogen är 330 hektar stor och belägen på 990-1300 höjdmeter. Här växer bl.a. bromelior, orkidéer och magnolior och djur såsom fjärilar, reptiler, sengångare, bältdjur och en mängd fågelarter såsom tukaner, trogoner och hackspettar. På eftermiddagen färd till San José.

Dag 15-16 Vulkanen Irazú, kaffeplantage och hemresa

Färd på morgonen för att besöka den aktiva vulkanen Irazú som ligger på ca 3400 meters höjd norr om staden Cartago. Det är den högsta i landet. Molnen går ofta lägre än så och det är därför större chans att kunna se vulkanens kratersjö lite längre ned.

Under dagen besöker vi kaffeplantaget Doka där det förmodligen producerar något av det främsta kaffet i Costa Rica, på hög höjd och med ett slutresultat som det inte behövs mjölk eller socker i.

Direktflyg sent på kvällen till Paris, Amsterdam eller Zürich dag 15. Ankomst i Europa dag 16 och vidare mot Sverige samma dag.

 

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor