Konstnärernas och författarnas Bornholm

12–15 augusti 2022

Det vackra ljuset och den speciella atmosfären har sedan slutet av 1800-talet lockat både danska och svenska konstnärer och författare till den sköna ön.
Vår ciceron Nico Bergmark tar oss med till sina favoritställen på ön. Vi får uppleva vackra fiskelägen som Allinge och Svaneke, Österlars berömda rundkyrka och Bornholms omtalade nya konstmuseum. Under en halvdag besöker vi Christiansö, den lilla isolerade klippön dit Karl Isaksson i början av 1900-talet reste för att måla.

I Gudhjem gör vi ateljébesök hos den svenska konstnären Anne Tollet. Dramatiskt beläget på en hög klippa ser vi ruinen av Hammershus biskopsborg. Vi besöker konstnärshemmet där vi får stifta bekantskap med den dansk-svenska konstnärskoloni som växte fram på platsen.
Vår ciceron läser Bornholmstexter av Bengt Anderberg och visar konstverk av sin styvfar Olle Langert, hans kollegor Jacques och Margit Zadig och keramikern Astrid Anderberg.

Öns traditionella matkultur tar vi del av på trevliga värdshus och fiskrökerier.
Vi bor på Slaegtgardens familjepensionat i den pittoreska hamnstaden Allinge. Ett pensionat med litterär anknytning, då stamgästen Björn Hellberg här skrev sin Bornholmsdeckare Hedersmord.

Nico Bergmark, ciceron på resan, är pedagog med ett livslångt engagemang i Bornholm som inbegriper dess särpräglade natur, historia och kultur.

Program

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor