Höstresa till Estland

9-13 oktober 2019

Följ med översättaren Enel Mellberg och konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp till Estland.

Enel berättar om den estniska litteraturen och läser ur egna översättningar. Hans tar oss med på historiska vandringar och berättar om landets dramatiska historia. I vackra Tallinn besöker vi bland annat Ockupationsmuseet, Domkyrkan med minnen från svenska stormaktstiden och konstmuseet KUMU, med det bästa ur den estniska konsten.

Till intresseanmälan

Reseprogram

Dag 1. Onsdag 9 oktober 

Kl 15:30-15:50 Samling i Värtaterminalen Stockholm.

Vid de uppåtgående rulltrapporna möter Ola Olsson från Mejt Resor och ciceronerna Enel Melberg och Hans Lepp med skylt och delar ut biljetter.

Värtahamnen nås bäst med tunnelbana till Gärdets station, därefter 10 minuters skyltad gångväg. Alternativt med SL buss 76 till hållplats Värtahamnens färjeterminal.

Kl. 16:30 – 18:30 samling i skeppets konferensavdelning för kaffebuffé följt av föredrag av Enel Mellberg om estnisk litteratur och av Hans Lepp om Estlands historia.

Efter egen tid på fartyget samlas vi för gemensam trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec.

Dag 2. Torsdag 10 oktober

Kl. 07:00 – 09:30 specialfrukost serveras. 

Kl. 10:15 ankomst Tallinn (Reval) med avstigning på egen hand. Vi återsamlas sedan nedanför rulltrapporna i ankomsthallen. Busstransfer upp till vårt centrala hotell där vi lämnar in våra väskor.

Hans tar oss sedan med på en historisk vandring genom Tallinns gamla stad präglad av sina medeltida kalkstenshus. Gamla stan är uppdelad i en nedre stad som historiskt var köpmännens och handelsmännens stad och en övre stad, Domberget som var kyrkans och adelns stad. 

Från den nedre staden med sina gamla handelshus tar Hans oss med upp på Domberget där vi besöker domkyrkan som tidigare var den tyskbaltiska adelns egen kyrka. Här tar vi del av den unika samlingen av begravningsvapen och epitafier varav många med anknytning till Sverige och svensktiden.

I den nedre staden besöker vi sedan svenska S:t Mikaels församling där kyrkoherde Patrik Göransson tar emot. Patrik berättar om församlingens dramatiska historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. I kyrkans källarvalv besöker vi även det lilla kyrkomuseet med klenoder från de olika estlandssvenska kyrkorna. Här får vi höra mer om estlandssvenskarnas historia och bjuds på kyrkkaffe.

Vi träffar sedan författaren Imbi Paju. Här får vi lyssna på ett samtal mellan Enel Melberg och Imbi Paju. I Sverige är Imbi mest känd för sin roman Förträngda minnen som berättar om hennes relation till sin mor och moderns frörträngda minnen från övergrepp under den sovjetiska ockupationen.

Därefter egen tid och midag på egen hand.

Kl. 18:20 samling på hotellet för gemensam promenad till Estoniateatern och kvällens föreställning av Mozarts Figaros bröllop

Dag 3. Fredag 11 oktober

Heldagsutflykt till Tartu

Kl. 07:00 – 08:00 frukost.

Kl. 08:00 startar vi med vår buss för en heldagsutflykt till Estlands andra stad Tartu (Dorpat). Staden ligger i den historiska skärningspunkten mellan östligt (ortodoxt) och västligt (katolskt och senare protestantiskt) inflytande. Här har novgorodiska och senare ryska trupper under historien drabbat samman med tyskar, svenskar och polacker och alltid med den lokala befolkningen som främsta offer. Genom Emajõgi å (Embach) har staden förbindelse med Peipussjön och därifrån via Narvafloden i äldre tider med Finska viken.

Tartu är främst berömt för sitt universitet, grundat av Gustav II Adolf år 1632 som Sveriges andra universitet. Under senare delen av 1800-talet blev Tartu universitet med sina livaktiga studentnationer kärnan till en gryende nationalism som senare bidrog till Estlands bildande. Staden skadades svårt under andra världskriget, men flera byggnader har kunnat återuppbyggas.

Framme i Tartu besöker vi först det nyinvigda Nationalmuseum (Eesti Rahva Museeum). Här väntar en guidad tur genom utställningar om Estlands historia och genom museets etnografiska samlingar. I museets park anar vi resterna av Raadi/Ratshof, släkten von Lipharts magnifika herrgård, vilken lades i ruiner under striderna kring Tartu 1944.  

Vi intar lunch på museet innan vi fortsätter in till centrala Tartu där Hans tar oss med på en stadsvandring. Vi ser då bl a det vackra Rådhustorget och besöker universitetet. Vi beser även medeltida Johanneskyrkan, berömd för sin fasad med vackra terrakottaskulpterade huvuden. På eftermiddagen återvänder vi till Tallinn. 

Middag på egen hand.    

Dag 4. Lördag 12 oktober

Kl. 07:45 – 09:30 frukost och utcheckning.

Kl 09:30 Vi samlas i Lobbyn för gemensam promenad till det precis återöppnande Ockupationsmuseet. Här berättar Hans om de stora umbäranden som den estniska befolkning fick genomlida under 1900-talets sovjetiska och tyska ockupationer.  

Kl. 11:00 – 14:15 egen tid i Tallinn med lunch på egen hand.

Kl. 14:15 avresa med buss från hotellet, då vi tar vårt bagage med oss. Vi beger oss till det nya samtidskonstmuseet KUMU, invigt 2006. Museet, som är ritat av den finske arkitekten Pekka Vapaavuori har en dramatisk placering, då det skär ned genom kalkstensplatån Lasnamägi (Laxberget) till den bördiga ravinen Kadriorg (Katarinadalen). Byggnaden är uppförd i en kombination av kalksten, patinerad koppar och glas. Museet rymmer estnisk konst från 1800-talets senare hälft fram till modern tid. 

Hans Lepp ger sedan en introduktion till den estniska konsthistorien som vi kan uppleva i museets fasta utställningar.

Kl. 16:45 incheckning på Tallink för hemresa (avgång kl 18:00).

Kl. 20:30 middag, smörgåsbord med vin/öl.

Dag 5. Söndag 13 oktober

Kl. 07:00 – 09:30 specialfrukost.
Kl. 10:15 ankomst Stockholm/Värtaterminalen.

 

Jag är intresserad av den här resan och vill ha mer information om hur jag bokar.

Jag tar gärna emot information och erbjudanden från Vi Media. Läs vår integritetspolicy här.

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor