Historiska Ravenna – i Dantes och Mosaikernas stad

26–31 OKTOBER 2022

Ravenna är staden som kan ståta med att ha varit såväl romerskt kejsarsäte som ostrogotisk huvudstad och därtill centrum för det bysantinska väldet i Italien.

Få städer har ett sådant överdåd av mosaikprydda byggnader som Ravenna, eller är så lättöverskådlig och promenadvänlig med enastående museer, mysiga kaféer, restauranger och exklusiva butiker. Åtta av stadens kyrkor och monument återfinns på Unescos världsarvslista och i kyrkan San Vitale berättar mosaikerna om hovlivet under kejsar Justinianus och kejsarinnan Teodora.
Vi beundrar Galla Placidias gravkapell med lysande guldstjärnor mot en djupblå bakgrund i valv och nischer. I Sant’Apollinare in Classe finner vi betagande absidmosaiker med huvudmotivet “Kristi Förklaring”.

Kulturstaden Ravenna har starka band till Italiens nationalskald, florentinaren Dante Alighieri. Under sin livstid gick han från soldat till poet via en stridbar politisk karriär och förvisades från Toscana 1302. Sin tid i exil tillbringades i såväl Paris som i Verona och 1319 flyttar Dante till Ravenna för att avlida två år senare.
I år firas således 700-årsjubileet efter hans död. Vi besöker naturligtvis hans grav samt det nyligen restaurerade Dantemuseet, vackert beläget i det forna franciskaner-klostret. 

Program

Izabella Donkow

Izabella Donkow är resans ciceron. Hon är arkeolog och antikvetare, med senantiken och tidigkristen arkeologi som specialitet, och har undervisat och grävt både i Sverige och internationellt.

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor