Historiska Berlin med Jan Mosander

24–28 november 2019 • 4 nätter • Flyg

Få huvudstäder i Europa har sådan magisk attraktionskraft som Berlin, som under fyra decennier var delat i ett öst- och västblock. Märkt av sin historia och fylld av minnesmärken, museer och andra intressanta sevärdheter bjuder staden på upptäckter från morgon till kväll. Vår ciceron på resan är Jan Mosander, mångårig Berlinbo och tidigare korrespondent i metropolen. Med Jans kunniga guidning ser vi staden genom personliga berättelser och anekdoter som format världshistorien.

Fortsätt till bokningen

Dagsprogram

Dag 1. Flyg till Berlin

Ankomst till Berlin där vi möts av vår lokale guide Rainer Schwenke. Vi inleder med en stadsrundtur som tar oss till paradgatorna Karl-Marx-Allee och Unter den Linden med sina ståtliga palats. Vi ser även triumfbågen Brandenburger Tor och i Tiergarten minnesmärket Siegessäule. East Side Gallery är en kvarlämnad del av Berlinmuren vid floden Spree. Vi ser även de nordiska ambassadernas gemensamma anläggning innan vi beger oss till vårt hotell Park Inn, centralt beläget vid historiska Alexanderplatz. Gemensam middag.

Dag 2. Stadspromenad med Jan Mosander

Vår ciceron Jan Mosander tar oss med på en stadspromenad, baserad på hans bok om Berlin. Från Alexanderplatz promenerar vi förbi det Röda Rådhuset och det nyuppbyggda slottet till utställningen om Terrorns Topografi, som ger en eftertänksam inblick i nazistregimens terror. Utställningen är belägen på den plats varifrån våldet styrdes. Vi ser även platsen för Hitlers bunker samt Hermann Görings Luftfartsministerium I dag finansministerium). Vidare till Preussens, nu Berlins, representanthus och stadens vackraste renässansbyggnad, Martin-Gropius-Bau. Efter en gemensam lunch besöker vi den mest kända av gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin, Checkpoint Charlie.

Dag 3. Muséer och Berlins största synagoga

För att utnyttja tiden optimalt, promenerar vi samt reser med tunnelbana till dagens besöksmål. Hackesche Höfe, i den livliga och trendiga stadsdelen Mitte, består av sammanhängande innergårdar vars fasader är praktfullt ornamenterade och rymmer butiker och restauranger. Vi befinner oss i Berlins historiska judiska kvarter, med många minnen, och går med Jan Mosander i spåren som finns kvar. Vidare till Berlins största synagoga vid Rykestrasse och guidning där. Lunch på restaurang Maseltopf, sedan tid på egen hand. Senare på eftermiddagen träffas vi igen och tar tunnelbanan till Stasimuséet, DDR:s tidigare så beryktade ministerium för statssäkerhet.

Dag 4. Stämningsfull julmarknad

De berömda julmarknaderna i Berlin inleds under tiden som vi befinner oss i staden. Passa därför på att besöka en eller ett par av de vackra marknaderna. Vår reseledare tipsar gärna.
Lunch på egen hand. På denna dag kan det vara tillfälle att besöka Pergamonmuseet, Historiska eller Nya museet (Nofretete) på Museiön. Dagen avrundas med gemensam middag på Zille-restaurang i Nikolaiviertel, Berlins äldsta stadsdel.

Dag 5. Potsdam och Cecilienhof

Efter frukost checkar vi t från hotellet. Med buss reser vi till Wannseemuséet där konferensen om judefrågan ägde rum 1942. Via Glienickebron, där spionutväxlingarna genomfördes, kommer vi till Potsdam och besöker Friedrich den Stores slott Sanssouci. Vi besöker även slottet Cecilienhof, där Potsdamkonferensen ägde rum 1945. Lunch på egen hand. Under sen eftermiddag beger vi oss till flygplatsen för hemresa.

 

Jan Mosander är vår guide

Ciceron på Reseklubbens resa till den tyska huvudstaden är den initierade journalisten och författaren Jan Mosander, som under många år bott och verkat i denna världsmetropol . Med Mosanders erfarenhet får vi ta del av världsarvsstaden Berlins fascinerande historia och utveckling under 1900-talet fram till i dag.

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor