Hälsingegårdarnas prakt

17–20 SEPTEMBER 2024.

Följ med på en bildningsresa till Hälsingland, landskapet med de ståtliga bondslotten, de stora skogarna bortom blånande berg och den urgamla kulturbygden längs Ljusnan.

Vår ciceron Anders Assis, chef för Ljusdalsbygdens museum, berättar om Hälsinglands historia och kultur och tar oss med till de unika hälsingegårdarna med sina rikt målade interiörer och brokvistar. 

Vi besöker bland annat fem av de sju ståtliga gårdar som finns på Unescos världsarvslista och fördjupar oss i det speciella allmogemåleriet. Utöver Ljusnadalen med Järvsö och Delsbo tar resan oss till Voxnadalen med träslotten i Alfta socken och Los socken i över Voxnan.

I Orsa finnmarks gränstrakter levde länge äldre byggnadstraditioner kvar som vi möter på världsarvsgården Bortom Åa. Vi avslutar vår resa med besök i Trönö medeltidskyrka en av Norrlands äldsta och vackraste kyrkor. Vi bor med halvpension på anrika Järvsöbaden. 

Reseledare är Gunilla von Platen, arkitetktur- och byggnadsvårdsexpert samt grundare och tidigare chefredaktör för tidningen Gård & torp.

Program

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor