Gröna Kroatien med Gunnel Carlson

19-26 oktober 2019

Nu får du en ny möjlighet att följa med Reseklubben till det frodiga landskapet Dalmatien i gästvänliga Kroatien. Tillsammans med vår ciceron Gunnel Carlson reser vi i skördetid och upplever områdets flora och kultur, samt förstås den goda maten och drycken. Vi bor bekvämt i den mysiga småstaden Makarska, som ligger nedanför Biokovomassivet alldeles vid det kristallklara Adriatiska havet.

Under veckan gör vi trevliga utfärder till flera av regionens smultronställen med fokus på det gröna Kroatiens flora, med vackra utbredda nationalparker. Vi får även guidade besök i de praktfulla historiska städerna Split och Dubrovnik.Vår ciceron är Sveriges främsta trädgårdsjournalist Gunnel Carlson, som guidar i välbevarade botaniska trädgårdar.

TILL INTRESSEANMÄLAN

Program

Dag 1. Resan till Kroatien

Ankomst med flyg till Split, där vår svensktalande färdledare möter för transfer med buss till Makarska. Efter att installerat oss på vårt hotell gör vi en guidad promenad för att bekanta oss med staden. Vårt hotell ligger bekvämt invid strandpromenaden på gångavstånd in till centrum och småbåtshamn. Gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. Dubrovnik och Botaniska trädgården i Trsteno

Vi följer kusten söderut genom Dalmatien i riktning mot Trsteno där vi besöker den Botaniska trädgården, ett av tre arboretum (botanisk trädgård med enbart träd och buskar) i Kroatien. Trädgården skapades 1492 och är därmed en av de äldsta i världen.

Vår resa fortsätter därefter mot staden Dubrovnik där vi gör en guidad vandring i den muromgärdade gamla stadsdel, upptagen på Unescos världsarvslista. Lunch på egen hand. Åter i Makarska under tidig kväll. Middag på hotellet.

Dag 3. Ledig dag i Makarska

En dag att själv utforska den idylliska staden Makarska. Fråga gärna vår färdledare om råd. Middag på hotellet.

Dag 4. Zadvarje och Grabovci

Vi beger oss längs kusten åt nordväst mot Zadvarje där vi besöker den lokala marknaden, som har traditioner sedan 1700-talet. På marknaden kan du köpa hem kroatiska specialiteter som olja och honung. Vi åker vidare till Grabovci, vars gamla restaurerade hus visar hur livet kan ha tett sig i denna by. Gemensam lunch.

Dag 5. Split, Marjan och Kastela

Vi reser kustvägen mot Kroatiens näst största stad, Split. Staden är starkt förknippad med den romerske kejsaren Diocletianus och hans mäktiga palats från 200-talet. Vi får en guidad tur i den historiska stadskärnan och palatset, som finns på Unescos världsarvslista, och bekantar oss även med den palmkantade marmoresplanaden Riva, där både lokalbefolkning och besökare samlas för att njuta av folklivet i marinan. Besök i naturparken Marjan med sin Botaniska trädgård, anlagd 1951, med över 2500 olika sorters växter. I den pittoreska staden Kastela besöker vi den Botaniska trädgården som tillhör skolan i Ostrog. Trädgården är hela fyra hektar stor med ett flertal exotiska växter, som sköts med stor entusiasm av både lärare och elever. Här finns även det äldsta olivträdet i Kroatien, 1500 år gammalt. Vi är åter i Makarska lagom till kvällens middag.

Dag 6. Krka Nationalpark och falkcenter

Vi följer kustvägen och besöker den Bibliska trädgården i Kastel Novi, där vi kan se ett stort antal plantor som omnämns i Bibeln. Resan fortsätter mot nordväst, inåt landet, mot Krka nationalpark. Parken omfattar ett område på 142 km² med bland annat flera imponerande vattenfall. Nationalparkens flora är rik och varierande, vilket vi får se under en promenad genom parken. Efter lunch i nationalparken gör vi en båtresa som tar oss till den charmerande småstaden Skradin, där buss väntar för färd mot Sibenik, en av Kroatiens äldsta städer. I detta område har fler än 200 fågelarter sina boplatser och här finns Kroatiens enda falkcentrum. Vi återkommer tidig kväll till Makarska. Middag på hotellet.

Dag 7. Biokovo naturpark och Botaniska trädgården i Kotisina

Vi beger oss till den Botaniska trädgården i Kotisina, belägen i Makarskas bergstrakter, där vi gör en tur och blir guidade av trädgårdens ansvarige ekolog. Vidare in i naturparken Biokovo, upp mot toppen St. George på 1762 meters höjd. Vi återvänder till Makarska under eftermiddagen för gemensam ekologisk lunch i gamla stan. Efter lunchen gör vi en promenad till familjen Kovacevic’s trädgård, den vackraste i Makarska. Fri tid för egna strövtåg och shopping. Gemensam middag på hotellet.

Dag 8. Hemresa

Frukost på hotellet. Transfer till flygplatsen för hemresa till Stockholm.

 
 

Gunnel Carlson är ciceron på resan.

Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och författare, som bland annat har gett ut boken Min gröna passion, där hon delar med sig av sina trädgårdskunskaper. Gunnel är en välbekant profil för alla trädgårdsintresserade. Hon är känd från bland annat SVT-programmen Gröna rum, Go’ kväll, Trädgårdskampen och miniserien Gunnel Carlson i Italien. Hon föreläser, är en erfaren ciceron och är även en initiativtagare till Tusen Trädgårdar tillsammans med Riksförbundet svensk Trädgård.

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor