Berättarnas Västerbotten

9–12 september (fullbokad) och 14–17 oktober (ny) 2021

Tre byar i Västerbotten ligger bakom den stora berättarkonst som präglar romanen under 1900-talet: Sara Lidmans Missenträsk, Torgny Lindgrens Raggsjöliden och PO Enqvists Hjoggböle. Området är inte stort, men varje by har sin karaktär och lämnar sitt bidrag till litteraturen. Litteraturprofessor Birgitta Holm guidar oss in i dessa världar.

I Skellefteå ser vi och bor som premiärgäster i nyinvigda och omtalade kulturhuset/hotellet ”Sara”. Med kulturhuset på bottenvåningarna och hotellet på de övre våningarna utgör ”Sara” världens högsta träbyggnad, uppförd med så lågt klimatavtryck som möjligt.

Västerbottens idag mest kända berättare, Augustprisbelönade Karin Smirnoff, tar emot på sin gård och läser ur sin nya roman. I Umeå får bildkonsten fokus och konstintendent Moa Krestensen visar stadens nya konstverk. På kulturmejeriet gör vi ateljébesök hos omtalade Gunilla Samberg som berättar om sitt konstnärskap. Vi besöker också Bildmuseet och Umedalens kända skulpturpark.

Resan sker med tåg från Stockholm med möjlighet för anslutning från södra och västra Sverige.

Program

Birgitta Holm är resans ciceron

Ciceron på resan är Birgitta Holm, tidigare litteraturprofessor vid Uppsala Universitet, författare och kritiker. Holm är bland annat känd för sina monografier om Fredrika Bremer och Sara Lidman samt essäböckerna Pardans och Språnget ut i friheten.

Därför ska du resa med Reseklubben

Förmånligt pris

Kunniga guider

Unika resmål

Hitta nya vänner

Fler spännande resor