Litteraturbåten 2020

17, 18 och 19 mars • Kryssning • Föredrag • Boende och buffémiddag inkl. dryck

I 21 år har Litteraturbåten förgyllt Östersjön med Nordens roligaste, smartaste och mest intressanta samtal.

Nu är det dags igen – för ännu ett magiskt litteraturdygn på Vi:s Litteraturbåtar. Avgångarna är planerade den 17 mars, 18 mars (fåtal platser kvar) och 19 mars (fåtal platser kvar). Ta med din vän, din mamma, din dotter eller son, din bokklubb eller åk på egen hand. Vi lovar att du får ett oförglömligt dygn!

Programmen kommer publiceras här ungefär två veckor innan avgång.


Peter Englund

Författare, historiker och ledamot i Svenska Akademien, som nu gör efterlängtad debut på Litteraturbåten. Fick sitt genombrott med Poltava, ett verk som förnyade den svenska fackboksgenren. De senaste åren har han hyllats för sitt stora fembandsprojekt om första världskriget, Stridens skönhet och sorg

Susanna Alakoski

Socialarbetaren som sadlade om och fick ett stort genombrott med Svinalängorna – en roman som inte lämnar någon oberörd och som välförtjänt tilldelades Augustpriset 2006. I höst släpper Alakoski klasskildringen Bomullsängeln – den första romanen av fyra i hennes mest ambitiösa satsning någonsin. 

Vigdis Hjorth

En av Norges främsta författare. Hennes senaste roman är den kritikerrosade och omdiskuterade Arv och miljö – en familjeskildring som ständigt hittar nya svenska läsare. I höst är hon tillbaka med romanen Henrik, där hon tar avstamp i Henrik Ibsens verk. 

Gun-Britt Sundström

Böcker som Maken och För Lydia har gett henne välförtjänt ikonstatus. Men när hon ser tillbaka på ett långt yrkesliv är det något annat hon lyfter fram: arbetet som översättare. Gun-Britt Sundström debuterar äntligen på Litteraturbåten och med sig har hon pocketutgåvan av Skrivliv, direkt från tryckeriet. Deltar den 18 och 19 mars.

Alexander Karim

Vid 43 års ålder har han redan femtio produktioner bakom sig. Från tv-serier som Jönssonligan och Advokaterna till Shakespeare in love på Stadsteatern. Men det senaste året har skådespelaren Alexander Karim även etablerat sig som författare. Först barnboken Modigast i världen. Sedan Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död, en ”allvarlig underhållningsroman” som rosats av kritikerna.  

Karin Smirnoff

Efter en karriär som journalist, trävaruhandlare och ägare till ett gatukök i Hammenhög debuterade Karin Smirnoff med den August-prisnominerade romansensationen Jag for ner till bror förra året. I år kom den bejublade uppföljaren och redan nästa år är det dags för del tre.

Mikael Niemi

Favorit i repris! En av de mest bejublade gästerna i Litteraturbåtens historia är Pajala-sonen Mikael Niemi. 2020 har det gått 20 år sedan milstolpen Populärmusik från Vittula och vi passar på att bjuda in honom igen.

Mats Strandberg

Ruggigt och fantasifullt. Mats Strandberg slog igenom brett med jättesuccén Engelsfors-trilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) och har sedan fortsatt skriva omtyckta böcker för barn, unga och vuxna. Hans omtalade sommarprat handlade om skräckens kulturhistoria.

Sara Parkman

Folkmusiker som grävt djupt längs historiska rötter och sedan tagit sitt helt egna grepp om traditionen. Med sång, kulning, fiol och humor riktar hon sin stråke mot antinationalism och feminism och är inte rädd för att kompa fäbodlåtar med 80-talssynth eller modern indiepop.