Litteraturbåten 2021

5, 6 och 7 oktober • Kryssning • författarföreläsningar • boende och buffémiddag inkl. dryck

Litteraturbåten 2021 avgår i oktober. Ibland blir det inte som vi tänkt och nu har vi skjutit på Litteraturbåten ännu en gång. Du som inte hade hunnit säkra en plats har nu en ny chans; 5, 6 (fullbokad) eller 7 oktober. 

Vi startar detta litteraturdygn med att avnjuta en god middag och därefter få musikunderhållning. Programmet dagen efter börjar efter frukosten då vi får lyssna till några av landets mest spännande författare som berättar om sitt författarskap och sina böcker. 

Ett urval av författarnas böcker finns med ombord till försäljning och det finns möjlighet att få sina bokinköp signerade.

Välkommen till ett härligt litteraturdygn med roliga,
smarta och spännande samtal samt trevligt umgänge till sjöss.


Karin Smirnoff

Efter en karriär som journalist, trävaruhandlare och gatuköksägare debuterade Karin Smirnoff med den August-prisnominerade Jag for ner till bror 2018. Efter Vi for upp med mor 2019 avslutade hon trilogin med Sen for jag hem 2020 – därmed tog hon avsked från den av läsarna så älskade huvudpersonen Jana Kippo, eller?  

John Ajvide Lindqvist

Blackeberg, Kappelskär, Kuba, Tjärven … Vart är John Ajvide Lindqvist på väg egentligen? Sveriges främsta skräckmästare debuterar på Litteraturbåten och med sig har en helt ny roman som enligt författaren själv kan vara den bästa han någonsin skrivit.

Vigdis Hjorth

En av Norges främsta författare. Hennes senaste roman är den kritikerrosade och omdiskuterade Arv och miljö – en familjeskildring som ständigt hittar nya svenska läsare. I höstas var hon tillbaka med romanen Henrik, där hon tar avstamp i Henrik Ibsens verk. 

Göran Greider

Göran Greider behöver ingen närmare presentation. Författare, poet, debattör, odlare … Denna mångsysslare är nu aktuell med en gripande kärleksroman om Dan Andersson och Märta Larsson. På litteraturbåten ger får vi ett smakprov från hans senaste satsning.

Marie Lundström

Radioprofilen Marie Lundström är en av Sveriges mest inflytelserika och uppskattade bokpersonligheter. Vecka efter vecka får hon hundratusentals lyssnare att bänka sig framför Lundströms bokradio. Den hyllade debutromanen Sanningens kalas är ute nu efter mer än 20 års slit. Varför dröjde det så länge?  

Sven Olov Karlsson

Vi:s Litteraturpristagare Sven Olov Karlsson skildrar ofta landsbygden i sina böcker. Efter en rad romaner, exempelvis August-nominerade Porslinsfasaderna och reportageboken Brandvakten, kom 2020 en novellsamling – Årsboken, en mångskiftande samling berättelser om dagens Sverige. ”Stilkänsla och stor berättarglädje” jublade Vi-juryn. 

Åsa Larsson

”Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan”. Så inleder Sveriges skickligaste deckardrottning Åsa Larsson sin nya spänningsroman Fädernas missgärningar. Boken, där vi för sista gången får möta Rebecka Martinsson, kommer till båten direkt från tryckeriet.

Sara Parkman

Folkmusiker som grävt djupt längs historiska rötter och sedan tagit sitt helt egna grepp om traditionen. Med sång, kulning, fiol och humor riktar hon sin stråke mot antinationalism och feminism och är inte rädd för att kompa fäbodlåtar med 80-talssynth eller modern indiepop.