Litteraturbåten 2023

22 MARS • Kryssning • författarföreläsningar • boende och 1 buffémiddag inkl. dryck

Litteraturbåten 2023 avgår den 22 mars.

I över 20 år har Vi:s Litteraturbåt varit älskad av deltagare och författare. I mars ändrar vi kurs och styr mot Helsingfors i stället för till Åbo. Vi får fler timmar tillsammans och möjlighet att gå iland och upptäcka Helsingfors i några timmar eller om man hellre vill stanna ombord och njuta av en härlig bok.
Vi får som vanligt ta del av spännande författarintervjuer och föredrag, vi äter gott, umgås och samtalar.
Vi vill att publiken både ska möta sina favoriter och få upptäcka nya författarskap. Här nedan ser du de författare som är klara just nu och vi uppdaterar löpande. 

Många återkommer år efter år till Litteraturbåten, kanske med sin bokcirkel, en partner, vän, förälder eller får lite egen tid på båten. Boka redan i dag så ökar chansen att du får plats i den hytt och den restaurang du önskar. 

Fartyget Symphony avgår från Värtahamnen i Stockholm och det finns möjlighet att gå ombord redan från kl 15.15, sista incheckning är kl 16.30 och avsegling sker kl 16.45. Vi är åter i Stockholm fredagen den 24 mars kl 10.

Detaljerat program publiceras här ca två veckor innan avgång.

Vi ses till sjöss!


Foto: Thron Ullberg

Balsam Karam

Efter två hyllade romaner – varav den senaste blev Augustprisnominerad – är bibliotekarien och författaren Balsam Karam en av svensk litteraturs framtidsnamn och ljuspunkter. Ändå vandrar hon under ett mörkt moln med en känsla av att vara dömd till katastrof. Hur kan hon slå sig fri? Nu gästar hon kommande litteraturbåt för ett samtal om litteratur, rötter och frihetslängtan.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Jan Guillou

Hans senaste roman Den som dödade helvetets änglar – där läsarna återser gamla favoriter som Carl Hamilton och Erik Ponti – har inte bara blivit en stor försäljningsframgång utan även rosats av landets kritikerkår. ”Roligt, Elakt, Aktuellt … en ny, frisk eftermiddagsbris blåser genom prosan”, som en kritiker skrev. Ett decennium efter hans senaste framträdande återvänder Jan Guillou till Litteraturbåten – och med sig har en roman som kommer direkt från tryckeriet.

Foto: Sara Mackey

Ia Genberg

”En av litteratursveriges bäst bevarade hemligheter” har hon kallats, Ia Genberg. Tio år efter debuten, efter tre böcker, fick hon sitt stora genombrott i vintras med ”Detaljerna”. Till Litteraturbåten kommer Ia Genberg med en pocketversion av Detaljerna – detta mästerstycke om tummade pocketböcker, psykedelisk dans och kippande oro”.

Foto: Stefan Tell

Nils Håkanson

Nils Håkanson har många strängar på sin lyra. Han översätter från ryska och skriver både romaner och barnböcker. Men det var med sin första fackbok som han fick sitt stora genombrott, när ”Dolda Gudar – En bok om allt det som inte går förlorat i en översättning” tilldelades Augustpriset 2021. Nu debuterar han på Litteraturbåten och om allt går vägen så gör han det i sällskap med en ny bok – ett än så länge hemligt projekt som han arbetat på i bortåt 20 år.

Foto: Mattias Edwall

Helena von Zweigbergk

Efterlängtad återkomst! Fem år efter hennes senaste besök på Litteraturbåten är det dags igen för författaren, spanaren och ”dronten” Helena von Zweigbergk att mönstra på. Med sig har hon sin senaste roman, 1959: Ingrid och Georg – en kärlekshistoria, en relationsskildring i 50-talets Stockholm som det slår gnistor om.

Foto: Khim Efraimsson

Johannes Anyuru

Poeten som sadlade om blev en av våra mest prisade och uppskattade romanförfattare … eller gömmer det sig fortfarande en poet bakom romanfasaden? När Anyuru gör sitt andra besök på Litteraturbåten fördjupar vi oss i den nya romanen Ixelles och slits mellan tro och tvivel.

Foto: Thron Ullberg

Anna Laestadius Larsson

2013 har det gått år sedan debuten med Barnbruden, den första delen i en trilogi om kvinnor i Sverige på 1700-talet. Sedan dess har Anna Laestadius Larsson gått från klarhet till klarhet med sina böcker om historiska kvinnor, kända och okända. Nu debuter hon på Litteraturbåten och med sig har hon sin senaste roman: Törnrosens triumf.