Litteraturbåten 2020

14 och 15 oktober • Kryssning • författarföreläsningar • boende och buffémiddag inkl. dryck

Dessa avgångar är inställda, ett informationsmejl med alla detaljer har gått ut till huvudbokaren för sällskapet.

Vi har nu fått klart med nya datum för litteraturbåten då vi fick ställa in avgångarna i mars.
14 och 15 oktober äger de två avgångarna rum och vi uppdaterar denna sida med namn så fort vi får besked från de inbokade författarna. Författarna nedan har bekräftat att de följer med oss i oktober.

Vi:s litteraturbåt har förgyllt Östersjön i över 20 år
med Nordens roligaste, smartaste och mest intressanta samtal. 
God litteratur, god mat och goda vänner. Det är det kända receptet för
ett fantastiskt dygn ombord på Silja Galaxy.

Vi ses ombord!

Vi och Tallink Silja följer Folkhälsomyndigheten löpande och kommer att återkomma med information i slutet av sommaren till de som bokat.


Vigdis Hjorth

En av Norges främsta författare. Hennes senaste roman är den kritikerrosade och omdiskuterade Arv och miljö – en familjeskildring som ständigt hittar nya svenska läsare. I höstas var hon tillbaka med romanen Henrik, där hon tar avstamp i Henrik Ibsens verk. 

Mikael Niemi

Favorit i repris! En av de mest bejublade gästerna i Litteraturbåtens historia är Pajala-sonen Mikael Niemi. 2020 har det gått 20 år sedan milstolpen Populärmusik från Vittula och vi passar på att bjuda in honom igen.

Susanna Alakoski

Socialarbetaren som sadlade om och fick ett stort genombrott med Svinalängorna – en roman som inte lämnar någon oberörd och som välförtjänt tilldelades Augustpriset 2006. I höst släpper Alakoski klasskildringen Bomullsängeln – den första romanen av fyra i hennes mest ambitiösa satsning någonsin. 

Mats Strandberg

Ruggigt och fantasifullt. Mats Strandberg slog igenom brett med jättesuccén Engelsfors-trilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) och har sedan fortsatt skriva omtyckta böcker för barn, unga och vuxna. Hans omtalade sommarprat handlade om skräckens kulturhistoria.

Gun-Britt Sundström

Böcker som Maken och För Lydia har gett henne välförtjänt ikonstatus. Men när hon ser tillbaka på ett långt yrkesliv är det något annat hon lyfter fram: arbetet som översättare. Detta och mycket annat berättar Gun-Britt Sundström om i Skrivliv

Karin Smirnoff

Efter en karriär som journalist, trävaruhandlare och ägare till ett gatukök i Hammenhög debuterade Karin Smirnoff med den August-prisnominerade romansensationen Jag for ner till bror förra året. I höstas kom den bejublade uppföljaren och redan i vår är det dags för del tre.

Alexander Karim

Vid 43 års ålder har han redan femtio produktioner bakom sig. Från tv-serier som Jönssonligan och Advokaterna till Shakespeare in love på Stadsteatern. Men det senaste året har skådespelaren Alexander Karim även etablerat sig som författare. Först barnboken Modigast i världen. Sedan Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död, en ”allvarlig underhållningsroman” som rosats av kritikerna.  

Sara Parkman

Folkmusiker som grävt djupt längs historiska rötter och sedan tagit sitt helt egna grepp om traditionen. Med sång, kulning, fiol och humor riktar hon sin stråke mot antinationalism och feminism och är inte rädd för att kompa fäbodlåtar med 80-talssynth eller modern indiepop.